Suszenie to najprostsza metoda utrwalania żywności. Susząc owoce, warzywa, grzyby, zioła, a nawet mięso, zachowujesz większość drogocennych składników odżywczych, witamin, minerałów czy błonnika. Żeby jednak dobrze wysuszyć żywność, potrzebne jest niezawodne urządzenie. Tu w sukurs przychodzi suszarka STELLA STSG-520. Suszarka STELLA STSG-520 przeznaczona jest właśnie do suszenia grzybów, owoców, warzyw, ziół, kwiatów, a także mięsa, ryb oraz innych produktów spożywczych. Ma moc aż 520 Watów, dzięki czemu może pracować długo i wydajnie (nie dłużej jednak niż 40h). Dzięki pięciu wysokim sitom możesz idealnie rozłożyć suszone produkty. Sita są transparentne (przezroczyste), dzięki czemu możesz w łatwy sposób kontrolować proces suszenia. Ciepłe powietrze, którego temperatura jest ciągle kontrolowana, krąży we wnętrzu suszarki, pomiędzy poszczególnymi sitami. W ten sposób wszystkie produkty, znajdujące się na sitach suszarki, zostają dokładnie osuszone, bez utraty swoich wartości odżywczych. Dzięki regulowanej wysokości tac, po skończonym procesie suszenia, złożona suszarka STELLA STSG-520 zajmuje znacznie mniej miejsca. Suszarka STELLA STSG-520 wyposażona jest w wyświetlacz, na którym w łatwy sposób ustawisz czas pracy urządzenia oraz temperaturę (między 35O a 70O C). Różne produkty wymagają różnego czasu i różnej temperatury suszenia. Dzięki tej suszarce ustawisz suszenie ziół na 40OC, pieczywa na 40-50OC, warzyw na 50-55O C, owoców na 55-60OC, a mięsa i ryb na 65-70OC. Z tym urządzeniem to naprawdę bardzo proste i wygodne.