EIGHT CAFE Blend Blend Twisted Pulsar to kawa średnio palona. Jest to wyjątkowa mieszanka najwyższej jakości ziaren kawy arabki z Kuby (50%) i robusty z Ugandy (50%), stworzona z pasją i precyzją, aby zaoferować niezapomniane doświadczenie smakowe. Kawa ma nuty smakowe: kakao, orzechów włoskich, cytrusów, brązowego cukru, limonki, czarnej herbaty i gorzkiej czekolady.
Ciekawostki o naszym blendzie kawowym
Ilość Arabiki: 50%
Kraj pochodzenia: Kuba
Region pochodzenia: Sierra Maestra
Odmiany Botaniczne: Typica
Wysokość uprawy: 1000 - 1400 m n.p.m.
Nuty smakowe: kakao, orzechy włoskie, cytrusy, brązowy cukier
Kwasowość: niska
Body: wysokie
Aromat: słodki
Stopień palenia: średni
Ilość Robusty: 50%
Kraj pochodzenia: Uganda
Region pochodzenia: Jezioro Wiktorii
Odmiany Botaniczne: Canephora
Wysokość uprawy: 900-1500 m.n.p.m.
Nuty smakowe: Limonka, Czarna herbata, Gorzka Czekolada
Kwasowość: umiarkowana
Body: wysokie
Aromat: półsłodki
Stopień palenia: średni
Dla nas jakość ma największą wartość
Nasza palarnia zajmuje się kraftowym wypalaniem wyselekcjonowanych ziaren kaw. To znaczy, że dzięki rodzinnym recepturom oraz wieloletniemu doświadczeniu, jakie zebraliśmy w innych palarniach za granicą, nasze kawy są po prostu wyśmienite! Nigdy nie aspirowaliśmy do masowej produkcji. Wszystkim procesom uważnie się przyglądamy. Naszym głównym celem jest to byście do nas wrócili ponownie i zostali stałymi klientami, a do tego potrzebna jest po prostu jakość.
To powoduje, że oferując Państwu konkretną kawę z opisanego zakątka świata - gwarantujemy, że są to starannie dobrane ziarna wysokiej jakości. Przy zakupie surowych ziaren, nigdy nie kierujemy się jak najniższą ceną - na pierwszym miejscu zawsze stoi ich najwyższa jakość z pewnego pochodzenia na równi z niezmienną powtarzalnością walorów smakowych.
To wszystko sprawia, że kawy, które wychodzą spod naszej palarni są unikalne i jedyne w swoim rodzaju. To nie są labele produkowane na gigantyczną skalę, w których przesadnym stopniem wypalenia zakrywa się nie tylko niedoskonałości ziaren, ale też wszelkie nuty smakowe - nasze kawy są rodzajem sztuki, którą mogą się Państwo delektować przy każdej filiżance.
Po wypaleniu, dajemy kawie odpocząć, by mogła spokojnie wypuścić z siebie dwutlenek węgla, który mógłby zaburzyć odbiór cudownego smaku. Następnie kawa jest pakowana i wysyłana od razu do Ciebie. Otrzymujesz kawę NIE STARSZĄ NIŻ 7 dni od wypalenia! Dajemy na to gwarancję!
Etap wypalania kawy
Jest bardzo ważnym i złożonym procesem, który finalnie przekłada się na jakość i smak kawy.
Do każdej z naszych odmian kawy dobraliśmy indywidualną metodę palenia, by kawa oddawała w smaku swoje najlepsze aromaty.
Każde palenie naszych kaw przebiega przez dokładnie zaplanowany proces, skupiamy się nad tym, aby jakość była na najwyższym poziomie.
Procesy palenia, leżakowania, pakowania oraz dostawy mamy zaplanowane tak, aby kawa była u Ciebie w idealnej chwili i byś mógł się cieszyć pełnią jej smaku.
Opakowania dające gwarancję świeżości
Posiadają system wielokrotnego zamykania pozwalający zachować smak i aromat kawy na długo.
Wyposażone są również w jednostronny zawór, który zapewnia uwolnienie pozostałego CO2 z kawy, jednocześnie zapobiega dostępowi powietrza do środka opakowania, dzięki czemu kawa jest świeża i w pełni aromatyczna.
Omniroast - metoda, w której się specjalizujemy!
Są 3 podstawowe stopnie wypalania ziaren kawy. Od palenia jasnego aż po palenie bardzo ciemne.
Nasze kawy są średnio palone - To oznacza, że ziarna są bardziej matowe i suche. Zamykamy wszystkie olejki eteryczne i właściwości odżywcze w ziarnach, dzięki czemu możemy poczuć wszystkie walory smakowe danej odmiany kawy jak i cieszyć się jej zdrowotnymi właściwościami.
To doskonały balans - Dobrze wypalony i zaparzony omniroast będzie miał smak delikatny i łagodny, jednak o bardzo wysokiej głębi. Równocześnie wyczuwalny będzie profil sensoryczny i pochodzenie kawy. Dzięki temu kawa idealnie pasuje zarówno do espresso jak i zaparzacza typu "dripper".