Świeże, aromatyczne liście najwyższej jakości czarnej herbaty prosto z magicznego Cejlonu – to kryje w sobie herbata English Breakfast marki Adalbert’s. Złocisto-bursztynowy napar z intensywnym zapachem jest idealną alternatywą dla porannej kawy. Wyrazisty i głęboki smak perfekcyjnie wzbogaci odrobina śmietanki lub mleka.
Herbata zapakowana w ekskluzywny kartonik, z ciekawymi wytłoczeniami. W kartoniku znajduje się 25 pięknie zdobionych, papierowych saszetek, a każda saszetka zawiera 2 gramy najwyższej jakości herbaty Adalbert's.
Masa netto: 50 g (25x2g)
Skład: czarna herbata, cejlońska BOPF.
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Gatunek: BOPF (Broken Orange Pekoe Fannings) to herbata, której liście są równomiernie i drobno pocięte. Nie zawiera pączków.
Czarna herbata cejlońska:
Najbardziej popularny rodzaj herbaty. Poddana jest długiemu procesowi produkcji. Podstawowe etapy to: więdniecie, zwijanie, fermentowanie i suszenie. O walorach smakowych decydują takie czynniki jak: regon pochodzenia herbaty, plantacja, czas, zbiór czy stopień zwiędnięcia.
Czarne herbaty Cejlońskie uznawane są za najlepsze na świecie. Dzięki zawartości teiny, teobrominy i teofiliny napar wspaniale rozjaśnia umysł, poprawia nastrój i pomaga w koncentracji.
Sposób przygotowania:
Do filiżanki włożyć 1 saszetkę herbaty i zalać świeżym wrzątkiem (100ºC).
Parzyć 3-5 minut.
Przydatne wskazówki:
Zbyt długie parzenie, powoduje cierpkość naparu.
Gotuj w czajniku zawsze świeżą wodę, nie parz herbaty już raz przygotowaną wodą.
Warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.