Bogactwo smaków i aromatów kaw z różnych zakątków świata. Każde ziarenko to podróż, które charakteryzuje się niepowtarzalnym charakterem i historią.
Odkryj subtelność kawy ziarnistej z Brazylii, doświadczania delikatności kaw z Kostaryki, czy też intensywności kaw z Etiopii. Nasza oferta obejmuje również wyjątkowe smaki kaw z Indii, Kamerunu, Kenii, Kolumbii, Kuby, Meksyku, Nepalu, Tanzanii, Papui Nowej Gwinei, Malawi, Burundi, Nikaragui oraz Ugandy.
Zmielenie kawy ma znaczenie
Metoda zmielenia kawy jest bardzo istotna w zależności od metody parzenia. Nieodpowiedni dobór grubości mielenia może mieć negatywny wpływ na smak w filiżance. Kawa może być płaska w smaku, gorzka czy zbyt wodnista i przez to bez wyrazu.
Na grafice pokazujemy poglądowo jaką dobrać grubość mielenia od bardzo drobnego pod metody ciśnieniowe po dość grube mielenie w przypadku metod przelewowych.
Ważne abyśmy pamiętali, że grubość mielenia nie jest dana raz na zawsze:
- będzie ona nieco inna dla każdej kawy i metody
- zmienia się w czasie
- warto z nią eksperymentować szukając optymalnego smaku dla danej kawy/metody
Właściwości zdrowotne kawy
Kawa pomaga rozpocząć dzień z większym poziomem energii. Pobudza umysł przed rozpoczęciem procesu uczenia się, zwiększa wydajność do zapamiętywania.
Ogranicza uczucie zmęczenia i pozwala przesunąć potrzebę snu w czasie nawet o kilka godzin. Picie kawy wspomaga organizm przy wysiłku fizycznym i pomaga trenować dłużej. Kawa nie podnosi ciśnienia tętniczego przy jej nawykowym spożyciu. Obniża ryzyko chorób naczyniowo-sercowych. Wzmacnia siłę skurczu serca. Oraz co ciekawe - Kawa jest źródłem minerałów takich jak magnez, potas i mangan. Mit o wypłukiwaniu magnezu przez kawę stworzyli nieuczciwi producenci magnezu w kapsułkach. Już 3-4 filiżanki kawy uzupełniają dzienne zapotrzebowanie tych pierwiastków!
Ciekawostki o naszej kawie
Kraj pochodzenia: Nepal
Region pochodzenia: Rukum, Palpa
Odmiany Botaniczne: Bourbon, Typica
Wysokość uprawy: 800 - 2300 m n.p.m.
Nuty smakowe: Orzechy, Migdały
Kwasowość: niska
Body: wysokie
Aromat: słodki
Stopień palenia: Średni
Kawa nie jest aromatyzowana, jej nuty smakowe wynikają z pochodzenia, obróbki i wypalania ziaren.