Garnki żeliwne doskonale magazynują ciepło, co powoduje, że potrawy dochodzą w sposób stopniowy i równomierny, mają też doskonały wpływ na nasze zdrowie. Dzięki zastosowaniu naturalnego materiału, jakim jest żeliwo, ograniczamy ilość szkodliwych substancji, jakie wnikają do jedzenia w czasie używania innych naczyń. Dodatkowym atutem jest to, że w czasie przygotowywania potraw, w naczyniach żeliwnych wydzielają się niewielkie ilości żelaza, pierwiastka niezbędnego dla naszego organizmu. Jest to zdecydowana korzyść, zwłaszcza dla osób zmagających się z anemią.
Czarna powierzchnia została uzyskana dzięki unikatowemu procesowi wypalania żeliwa w oleju roślinnym w bardzo wysokiej temperaturze. Powierzchnia została dodatkowo oksydowana, co zmniejsza podatność na rdzewienie. Zaleca się konserwowanie garnka poprzez smarowanie całej powierzchni cienką warstwą oleju jadalnego po każdym umyciu.
Cechy:
- Wykonany z wysokiej jakości odlewu żeliwnego
- Wygodne uchwyty do łatwego przenoszenia
- Nie należy myć w zmywarkach
- Rozmiar: Ø24 x 10,5 cm
- Pojemność: 4 L.