Naczynia żeliwne firmy Tefal wytwarzane są z najwyższej jakości żeliwa i pokryte wewnętrzną powłoką emalii. Nadają się one idealnie do długiego gotowania lub zapiekania w piekarniku. Świetnie kumulują i rozprowadzają ciepło, dzięki czemu gotowane w nich mięso pozostaje soczyste i pełne aromatów. Grube ściany i dno brytfanny zapewniają idealne zdolności magazynowania ciepła, zapewniając równomierne rozprowadzenie ciepła w całym naczyniu. Żeliwnych garnków Tefal można również bez obaw używać na kuchenkach indukcyjnych, tak samo jak na gazowych czy elektrycznych. Specjalny stop żeliwa oraz emalia sprawiają, że garnek jest bezpieczny dla zdrowia i nie przepuszcza do przygotowywanych potraw żadnych szkodliwych substancji. Żeliwna pokrywka, która od wewnątrz wyposażona jest w wypustki, pomaga zachować wilgoć podczas przygotowywania posiłku. Tak przygotowane posiłki są znacznie bardziej soczyste i pełne smaku.